Allerede inden den første bid laks med dildkant er ført til munden, har dagens testpanel udset sig en favorit blandt de otte gravad laks.
I blindtesten er der ingen indpakning, og smagsdommerne kan derfor ikke se mærker, producenter eller priser på nogen af produkterne. Alligevel peger de på tallerken nummer otte.
»Den ser flot ud. Lys og fin i farven og slet ikke noget bugfedt, som er det brune, der kan sidde nederst i midten på skiven. Flere af de andre har bugfedt, og det er altså ikke lækkert. Det burde de fjerne på fabrikken, inden de pakker fisken,« siger Anne Kyed, der er kokkefaglærer på Erhvervsskolen Nordsjælland og professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Læs hele testen på Testuniverset.dk
Laks smager ikke ‘gravad’ nok
Dommerne bedømmer produkterne ud fra smag, konsistens, duft og udseende, og Princips udseende holder, hvad det lover, både på smag, duft og konsistens.
»Den har den rette smag af fisk og er tilpas salt og fed. Flere af de andre bliver hurtigt for tunge og fede, men den her vil jeg helt klart kunne spise mere af,« siger Anne Kyed.
Generelt får laksene dog hug for ikke at smage nok af gravad laks.
»Lagen er for svag, og de smager ikke nok af dild. Hele pointen går jo lidt af at købe en gravad laks, hvis man ikke kan smage det, der er karakteristisk ved den type tilberedning,« siger kok og uddannelsesleder Mette Yde-Andersen fra Erhvervsskolen Nordsjælland.
Læs hele testen på Testuniverset.dk
Meget salt smag trækker ned
Lagen til gravad laks indeholder blandt andet salt, og det kan man til gengæld smage på Aldis Delikato-laks. Og det endda lidt for godt, synes begge dommere.
»Den er meget salt. Faktisk ekstremt salt. Og derfor ikke særlig behagelig i munden,« siger Mette Yde-Andersen og takserer laksen til to stjerner ud af seks.
Aldi skriver til Søndagsavisen, at man efterfølgende selv har foretaget en prøvesmagning af otte slags laks og ikke kommer frem til samme konklusion.
Testpanelet synes også, at fiskene generelt kunne være i lidt pænere stykker.
»Her har jeg fået et pænt stykke, som ligger forrest, men dem inde bagved har for eksempel meget bugfedt, så der føler man sig da lidt snydt,« siger Anne Kyed om Hjerting-laksen, mens Mette Yde-Andersen synes, at det i de fleste pakker er for svært at skille skiverne ad, så de bliver pæne.
Danskerne bliver flået i supermarkedet
»Hvorfor lægger de ikke mellemlægspapir imellem, ligesom man gør med nogle andre skiveskårne fødevarer?« spørger hun.
To af de otte gravad laks skilter på emballagen med at have været i forbindelse med røg – Vendsyssel og Finest Seafood.
Vendsyssels producent oplyser, at produktet ikke er røget, og at man vil ændre emballagen. Laksen fra Finest Seafood er ‘let røget’, oplyser producenten.
Testpanelet er dog ikke enigt i, at det er måden at fremstille gravad laks på.
»Man ryger ikke en gravad laks. Den fryses kortvarigt ned, og derefter er det marinaden eller lagen, der tilbereder fisken,« forklarer Mette Yde-Andersen.
- Gravning er en ældre måde at tilberede og konservere fisk og kød på. Ud over at give kød og fisk smag gør marinaden det også mørt.
- Den ferske laks skal fryses ned til -21 grader i et døgn. Man blander tørret dild, brun farin og de krydderier, man vil have – for eksempel korianderfrø, stødt anis, kommen, fennikelfrø, sennepsfrø samt salt og peber. Herefter skal den ligge i let pres et døgns tid, men gerne længere, og skæres i skiver.
- Gravad laks serveres ofte med surbrød til samt dilddressing, også kaldet rævesovs. Den laves nemt ved at blande brun farin, dijonsennep, olie, fintklippet dild – og eventuelt lidt eddike – med salt og peber. Man kan varme den op, til sukkeret er rørt ud, og køle den ned igen.
Kilde: Anne kyed, Mette Yde-Andersen
Den skal være fed, men kan altså også blive for fed. Vi vil have smag af frisk fisk og hav. Og en god balance mellem sødt og salt. De krydderier, der bruges til marinaden, kan variere, så her skal den smage af det, der er tilsat – og i hvert fald dild. Vi vil gerne se pæne, regulære skiver uden bugfedt.