Børnene og de, der ikke er vilde med ost, skal gå efter en Grana Padano. Men synes man, at parmesan på ostebordet, over pastaretten eller på lasagnen er sagen, skal man gå efter et godt stykke af den ægte vare.
Sådan lyder konklusionen fra testpanelet efter at have smagt otte slags parmesan (på italiensk Parmigiano Reggiano) og seks slags af den, man kan kalde parmesanens lillebror, grana padano.
»Det er to helt forskellige genrer. Der er mange flere bitre nuancer og en mere skarp syre i parmesanen. Grana Padanoerne er mere milde og simple i smagen. Så man får noget mere smag for pengene i en parmesanost,« siger lektor på professionshøjskolen Metropol Michael René.
Læs hele testen af parmesanost på Testuniverset.dk
Forskellene gælder ikke kun prisen, der generelt er højere for parmesan, og de to oste-typer.
Testpanelet har i denne uge smagt på to forskellige ostetyper. Foto: Kristian Brasen
»Der er også virkelig stor forskel mellem de forskellige parmesanoste og de forskellige granaer. Jeg havde slet ikke forventet så stor variation,« siger den anden del af testpanelet, lektor Tanya Junge Meibom fra Metropol.
Læs hele testen af Grana Padano på Testuniverset.dk
Sidstepladsen i hver test indtager ostene fra Galbani.
»Ostene er lagret i kortere tid og er derfor mere milde i smagen end andre oste. Det er der nogle forbrugere, der foretrækker, mens andre foretrækker mere smagfulde oste,« skriver Camilla Bojsen-Møller fra kommunikationsafdelingen hos Lactalis, der står bag Galbani i Danmark.
I den anden ende af skalaen vinder Lidls Lovilio testen af Grana Padano. Rema 1000’s parmesanost fra Ambrosi bliver også testvinder med seks stjerner, mens grana padano fra Ambrosi i den anden test kun får tre stjerner.
Se også en test af fløde- og skæreost på Testuniverset.dk
Bitterhed og syren skal være godt balanceret, og den må gerne smage af ost – lidt nøddeagtig og syrlig. Udseendet må gerne være flosset og råt, så den ser autentisk og rustik ud. Konsistensen skal være tør og fast og gerne smuldrende. Grana Padano skal have nogle af de samme egenskaber, men er ikke så kraftfuld og kompleks som parmesan. Den er mild og simpel i smagen og må gerne have bitterhed og syre.
Sådan testede vi: Da der er forskel på parmesan og Grana Padano, er der to tests. Testpanelet har først smagt parmesanostene i en blindtest. Efter en pause er Grana Padano smagt. Der er lagt vægt på smag, eftersmag, duft, konsistens og udseende. Har dommerne været uenige, er karakteren et gennemsnit. Efter testen har de set på emballagen.
Forskellige oste: Forskellen på de to oste ligger primært i lagringen. Grana Padano lagres i minimum 9 måneder, mens parmesan lagres i 12 måneder, men ofte har 24 måneder eller mere på bagen.