Quantcast
Channel: Smagstest – Søndagsavisen
Viewing all 94 articles
Browse latest View live

Kviknudler mangler kyllingesmag

$
0
0

Af og til må journalist og smagsdommere bare slå ud med hænderne og erkende, at det er svært at teste fødevarer.

For når ingen af nudlerne, der skulle have smagt af kylling, rent faktisk smager af kylling, burde de vel alle få nul stjerner … Men det ville blive en kedelig test og uretfærdigt for den del af de hurtige nudler, der ifølge testspiserne har dejlige krydderier, herlig duft og flotte lange, snoede nudler med godt bid i.

Så med det forbehold, at de ikke smager af kylling, bedømmer testpanelet nudlerne ud fra velsmag, konsistens, duft og udseende. Og her er der stor forskel, forklarer Rune Kromann, der er kok, akademigastronom og køkkenchef i ISS.

Læs også: Test af cocktailpølser

Fra lange nudler til melet smat
»Det er mest konsistensen i nudlerne, der er forskel på. Vinderen har flotte nudler, der er lange, holder den krøllede facon og har et godt bid, selv efter den har stået længe. Taberen har nudler, der er så smattede, at de minder om melboller,« siger han.

Testpanelet efterlyser generelt smæk på smagen.

»De nudler, man får i Asien, smager af meget mere. Der er kæmpe forskel på instant noodles her og dem, de laver til det asiatiske marked,« siger Rune Kromann og suppleres af Rasmus Møller, der er kok og souschef hos ISS.

Læs også: Test af lufttørret skinke

»Den klart bedste af de ni nudler her er også den, der smager af meget – og ikke kun af umami. Og så er der smæk på smagen af hvidløg. Den kunne jeg godt spise efter en tur i byen,« siger han.
»Eller på en kold aften,« tilføjer Rune Kromann.

Kun én har rigtig kylling
Af ni slags kviknudler med kyllingesmag er det kun én, der rent faktisk indeholder kylling. 1,7 procent er der i Nissin Cup Noodles.

»Det med at finde kyllingesmag i de her produkter er en saga blot. Jeg tvivler på, at du kunne gætte, at det er nudler med kyllingesmag, hvis du ikke vidste det,« siger Rune Kromann.

Nissins nudler ender – trods den ægte kylling – med en bedømmelse på tre stjerner. Den har samtidig testens absolut dyreste kilopris med stor afstand til nummer to. Et bæger af Nissins nudler koster 17,25 i Kvickly, hvor de andre, der vejer omtrent det samme eller mere, koster fra 2,95 til 6,95.

    Sådan skal nudler med kyllingesmag smage

De skulle gerne smage af kylling (men det er der ikke rigtig nogen, der gør). Nudlerne skal være hele, der skal være bid i, så de har lidt konsistens og ikke er smattede og melede. Der må meget gerne være lidt grøntsager og urter i, mest for syns skyld. De skal være godt krydrede, for eksempel med hvidløg og chili, men behøver ikke være stærke. De fem grundsmage må gerne være til stede – salt, sødt, surt, bittert og umami.

 Gør nudlerne sunde og lækre

En kop nudler er ikke nogen sund og nærende ret, siger Rune Kromann.

»Det kan ikke udgøre et måltid. Det er et mellemmåltid, eller også skal der tilsættes grøntsager og proteiner. Tag for eksempel rester af kyllingekød fra dagen før, og snit friske grøntsager som peberfrugt, selleri, gulerødder, og supplér med majs og ærter. Tilsæt også gerne krydderurter, for eksempel koriander. Kom det ved nudlerne, inden der hældes kogende vand på, og lad det trække sammen med retten. Så får man en sundere ret med meget bid i grøntsagerne. Man kan også hælde lidt fiskesauce og chili ved, hvis man har det.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk


Tabertomat smager af metal

$
0
0

Går turen til supermarkedet på jagt efter hakkede tomater til en omgang spaghetti bolognese, chili con carne, suppe eller gullasch, kan der gemme sig alt fra solmodne, søde tomater til grønne, bitre af slagsen i dåsen på supermarkedernes hylder. Det viser Søndagsavisens smagstest.

Claus Nexø, kokkefaglærer på Erhvervsskolen Nordsjælland, og hans kollega, kok og professionsbachelor i ernæring og sundhed Anne Kyed, tildeler de syv udgaver i gryderne foran dem alt fra én til seks stjerner.

Mens en del af tomaterne­ mangler smag, stikker smagen i to af dem i den helt forkerte retning.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Umodne og vandige
»Det er slet ikke, hvad jeg forbinder med hakkede tomater,« siger Anne Kyed, da hun har smagt på Rema 1000’s bud på hakkede tomater.

»Den er vandig, og man kan se, at der er grønne tomater i, hvilket giver en bitter smag, som ikke gør noget godt for det samlede indtryk,« påpeger Claus Nexø og er enig med Anne Kyed i, at den skal have to stjerner.

Værst ser det dog ud for Lidls hakkede tomater af mærket Freshona, der kun får en enkelt stjerne.

»Den smager decideret dårligt. Tomatstykkerne ser umodne ud, den er vandig, og så har den en metallisk smag,« lyder det fra Claus Nexø.

Test af færdig-lasagner

»Jeg er faktisk i tvivl om, hvorvidt det er dåsen, jeg kan smage,« tilføjer Anne Kyed.

Hos Lidl ærgrer man sig over resultatet af testen.

»Kvalitet står højt på dagsordenen i Lidl. Vores indkøbere arbejder hver dag målrettet på hele tiden at forbedre kvaliteten og vil naturligvis tage dommernes kommentarer med i videreudviklingen,« skriver kommunikationschef Rikke Brandes i en mail.

Topkarakter til den dyreste
Anderledes begejstret er de to testere, da de stikker skeen i De Ceccos tomater fra Coop, der får Claus til at give den gas som en anden Birthe Kjær.

Test af frysepizzaer med blandet kødfyld

»Sommer, sommer og sol,« bryder han ud i sang, mens Anne Kyed stemmer i: »Det smager af lækre, modne sommertomater. Den er sød og har umamismag og dybde. Og så er den cremet og flot i farven.«

Smagstestens dyreste produkt ender med en topkarakter på seks stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal hakkede tomater smage

De skal have en flot rød farve, som ikke er for brunlig, og de skal have en dybde i smagen og en god balance mellem sødme og bitterhed.

Så meget spiser vi

Hver dansker spiste i 2016 i gennemsnit 2,3 kilo hakkede eller flåede tomater på glas, dåse eller karton. Det dækker også over tomater, der er tilsat krydderurter og hvidløg, men ikke puréer, pastasovse med videre.

Kilde: kilde: Landbrug & Fødevarer på baggrund af euromonitor

Test: Taber-rejer er sure, bløde og vandige

$
0
0

Det er ikke, hvad jeg forbinder med en god reje. Den har en sur bismag og er blød og vandig. Jeg ville vælge den fra, hvis jeg havde købt den.

Sådan lyder dommen fra Anne Kyed, kok og professionsbachelor i sundhed og ernæring, da hun har smagt på Xtra Rejer i lage fra Coop.

Anne Kyed har sammen med sin kollega Claus Nexø, kokkefaglærer på Erhvervsskolen Nordsjælland, kastet sig ud i at finde de bedste rejer i lage fra supermarkedernes køledisk til påskebordet.

Vær forsigtig med at varme dem

Mange bruger rejer i lage til at servere på det kolde bord. Skal de derimod opvarmes, skal det gøres med omtanke. De risikerer nemlig at blive seje i konsistensen, hvis de får for meget. Skal de i sovser eller frikasséer, så tilsæt rejerne som det sidste lige inden servering. På den måde bibeholder de bedst deres konsistens.

Kilde: Claus Nexø

Urenheder i bøtten
Der er heller ikke mange rejehop af begejstring at spore hos dommerne, da de stikker gaflen i Rejer i lage fra Aldi.

»De er seje og smuldrede og virker lidt savsmuldsagtige. I bøtten er der dele, som jeg ikke kan identificere, og derfor ville jeg ikke have lyst til at spise dem,« siger Claus Nexø og viser en udefinerbar rød ting på sin gaffel.

Mens udseendet og konsistensen på Aldis rejer får smæk af dommerne, går det bedre med smagen.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

»Dem man kan spise. De smager faktisk okay, men man ville have kasseret bøtten, inden man nåede til dem,« forklarer Anne Kyed.

Både Xtra Rejer i lage og Rejer i lage fra Aldi ender i bund med henholdsvis en og to stjerner. Fælles for de to produkter og for Rema 1000’s Nordatlantiske Rejer i lage, der kommer ind på en tredjesidsteplads, er, at de er fremstillet af Royal Greenland.

Hos Royal Greenland mener man, at smagen på Xtra rejer i lage er tilfredsstillende. Til gengæld viser deres egne test, at ikke alle bøtterne fra Aldi havde et indhold, der levede op til forventningerne.

»I ét bæger ud af tre fandt vi få, naturlige urenheder fra rejerne, hvilket ikke er tilfredsstillende. Vi har sporet produktet tilbage til råvarepartiet, og fejlen blev opdaget, og råvaren udskiftet under produktion, men desværre uden at spærre den pågældende produktion,« forklarer Annette Bøge Søndergaard, Corporate Quality Manager hos Royal Greenland.

Friske og flotte
Selvom en del af produkterne får dommerne til at rynke brynene, får flere også ros for deres udseende, konsistens og smag. Omhu håndpillede rejer fra Meny, der er smagstes­tens næstdyreste produkt, får med seks stjerner topkarakter for det hele.

»Rejer i lage bliver ikke bedre. De er friske, flotte i farven, de har et godt bid og en god smag og ser ikke så smadrede ud som nogle af de andre, der syner af at have været en tur igennem en maskine,« siger Claus Nexø.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal rejer i lage smage

Der skal være et godt bid i dem, de skal være pæne og hele, og de skal smage af reje og ikke af lage. Kan man alligevel smage lagen, er det bedre, at den efterlader en smag af citron end af eddike, da mange alligevel putter citron på rejerne.

Test: Se, hvem der laver de bedste marcipanæg

$
0
0

Der har været en lille påskehøne, den har lagt et påskeæg. Og vi ved, netop hvor den har lagt det, for den har nemlig sagt det. Se oppe, se nede, du skal bare lede, se ude, se inde, prøv, om du kan finde det lille påskeæg. Sådan lyder en velkendt børnesang.

Lektor på professionshøjskolen Metropol Preben Vestergaard og hans kollega Michael René behøver dog hverken at se oppe eller nede, men skal bare rette blikket mod bordet foran dem, hvor ugens smagstest er serveret.

Variationen i udseendet på de syv påskeæg, som dommerne skal smage på, er stor. Nogle er med lys chokolade, andre med mørk, og nogle er en kombination af begge dele. Nogle er sirligt pyntet, andre er med rent overtræk.

Fælles for dem alle er, at de under skallen består af marcipan og nougat. Dommernes opgave er at bedømme, hvilket æg der har den bedste smagskombination.

»Der er lige så stor forskellighed på deres smag og konsistens, som der er på, hvordan de ser ud. Nogle er sprøde, nogle er bløde. Nogle smager meget af marcipan, nogle smager meget af nougat,« siger Michael René, da han har smagt på dem alle.

»Der er absolut ingen af dem, der smager dårligt,« understreger Preben Vestergaard.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal nougat- og marcipanæg smage

Påskeægget skal have et godt bid og knase lidt. Der skal være spil i chokoladen, uden at den bliver for bitter. Det skal smelte i munden og ikke i hånden. Man skal kunne smage, at nougaten er lavet af hasselnød, og marcipanen skal smage kraftigt af mandel med enten en ‘blød og sød’ eller en ‘knasende og sød’ konsistens.

KildeR: Preben Vestergaard og Michael René

To æg i topklasse
Påskeægget fra Frellsens Chokolade inkasserer topkarakteren seks stjerner, og det får ros for både sit indre og ydre.

»Det er meget autentisk i looket. Fordelingen er 50/50 mellem en meget sød nougat og en marcipan, der virkelig smager af noget,« forklarer Michael René.

»Det har substans og et godt bid og egner sig måske derfor bedre til voksne,« påpeger Preben Vestergaard.

Sv. Michelsens påskeæg er også blevet lagt under en stjernespækket himmel.

»Det er et luksuspåskeæg til voksne. Man kan både fange smagen af marcipan og nougat, og skallen er pæn og rustik uden at være for tyk,« siger Preben Vestergaard.

Ligesom Frellsens høster det seks stjerner, men på grund af en højere kilopris ligger det nummer to i skemaet.

Det er dog ikke kun de sirligt dekorerede æg, der vækker begejstring hos dommerne. Påskeægget af mærket Curre fra Netto, der er testens billigste, får det næsthøjeste antal stjerner.

»Konditoriet mangler, men smagsmæssigt er det delikat. Det smager af marcipan, og nougaten er hasselnøddeagtig cremet. Dets sødhed gør, at det egner sig godt til børn,« siger Michael René.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Mangler marcipan
Både påskeæg fra Spangsberg og Summerbird får tre stjerner. Her er det også kiloprisen, der afgør den endelige placering, og med den højeste kilopris, som faktisk også er testens absolut højeste, ender Summerbird sidst i skemaet.

»Nougaten smager rigtig godt. Men det er jo et marcipan- og nougatæg, og andelen af marcipan er så lille, at man næsten ikke kan smage det,« siger Michael René.
Det er dog ikke kun smagen af marcipan, men også bitterhed, som dommerne mangler.

»Noget af overtrækket er mørkt, så man forventer noget mere bitterhed, men det får man ikke,« siger Preben Vestergaard.

Hos Summerbird ærgrer man sig over resultatet.

»Vi er selvfølgelig kede af den triste placering, netop da vores marcipan og nougat er det, vi er særligt kendte for og har vundet mange priser med,« siger Mikael Grønlykke, stifter af Summerbird.

Test: Der er smæk på umamien i vinderbouillonen

$
0
0

Trænger sovsen til et lille pift, eller skal risene tilføjes noget ekstra smag, er det en hurtig løsning at strø noget grøntsagsbouillon eller dumpe en terning i.

Men hvilken smag du ender op med, afhænger helt af, hvilken bouillon fra supermarkederne du tilsætter, viser Søndagsavisens smagstest.

»Der er meget stor forskel på, hvor meget de smager af salt,« siger Claus Nexø, kokkefaglærer fra Erhvervsskolen Nordsjælland, mens han kigger på glasskålene foran ham, hvor udseendet på de opløste bouilloner spænder over skalaen lys til mørk og grumset til klar.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal grøntsagsbouillon smage
Formålet med bouillonen er, at den skal hæve grundsmags­niveauet. Den skal have umami og smage af grøntsager frem for salt. Den skal gerne være lys og klar i farven, så den kan bruges i en lys ret uden at ændre på udtrykket.

Grumset saltbad
Rema 1000’s grøntsagsbouillon i terning og Oscars økologiske bouillon får begge to stjerner.

»Den er meget grumset, smager af et udkog af gulerødder og mangler dybde i smagen,« lyder vurderingen fra Anne Kyed, kok og professionsbachelor i sundhed fra Erhvervsskolen Nordsjælland, af Rema 1000’s produkt.

Oscar, der er testens dyreste produkt og det eneste i pulverform, får kritik for kun at have en bismag af grøntsager og et knap så prangende udseende.

»Det ligner grumset opvaskevand uden synlige tegn på grøntsager,« lyder det fra Claus Nexø.

Helt galt går det dog for grøntsagsbouillonen af mærket Grand Menu, der fås i Netto. Den får kun en enkelt stjerne.

»Der er ingen tegn på grøntsager, men der er noget udefineret grums, som måske er krydderurter. Den mangler fylde og er meget fed, og så er den voldsomt salt,« siger Claus Nexø.

Helle Merethe Mikkelsen, ansvarlig for sortimentet i Netto, ærgrer sig over testresultatet.

»Det vil vi klart bruge som afsæt til i fællesskab med vores leverandør at optimere produktet,« skriver hun i en mail.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Smæk på umami
Mens Nettos bouillon får testerne til at tænke på et saltkar, sender Lidls Kania-bouillon deres tanker i retning af en suppe, man får serveret på en sneklædt bakketop.

»Den er absolut den bedste – masser af umami og balanceret smag. Den kan nærmest bruges som bouillonsuppe,« lyder det begejstret fra Claus Nexø.

»Umamien får den næsten til at blive helt kødagtig. Jeg bliver lidt i tvivl om, hvorvidt det er en hønsekødsbouillon,« siger Anne Kyed.

Efter at stjernerne er uddelt, er tiden kommet til at nærstudere varedeklarationerne.

Her spotter dommerne, at der er smagsforstærkere i mange af bouillonerne. Det gælder blandt andet Lidls.

»Det er jo lidt pudsigt, at den grøntsagsbouillon, vi synes smager bedst, er et af de produkter, hvor der er E621 i, som giver en kunstig kødsmag,« påpeger Anne Kyed, mens Claus Nexø uddyber E621’s evner:

»Det laver en ottesporet motorvej i vores smagsnerver, som rammer vores smagsløg som umami. Så det er altså en måde at skabe meget smag i en terning.«

Det køber vi mest af

Oksekødsbouillon var tidligere danskernes favorit, men i 2014 blev den overhalet af grøntsagsbouillon. Her er de mest solgte bouilloner:

Grøntsagsbouillon 30%
Oksebouillon 28%
Hønsebouillon 25%
Andet 11%
Svinebouillon 4%
Fiskebouillon 2%

Kilde: Coop Analyse, 2017

Test: Lightmayonnaise slår almindelig

$
0
0

»Nej, er det rigtigt?« lyder det lidt overrasket fra dommerne, da de får at vide, at den mayonnaise, de har kåret til vinder, er Budgets let­mayonnaise.

Det er ikke blot et discountprodukt, men også et lightprodukt.

»Mayonnaisen har en god syrlig smag og dufter en smule af karry. Oliesmagen er god, der er ingen mærkelig bismag, og konsistensen er hverken for fast eller for blød. Den kunne godt fungere på en æggemad,« siger Mia Irene Kristensen, der er adjunkt på Professionshøjskolen Metropol, hvor hun underviser i fødevarekvalitet.

Sådan skal mayonnaise smage
Den skal have en god syre, uden at være for skarp og eddikeagtig. Der skal også være noget salt. Olien skal være neutral og må ikke have bismag eller være harsk. Og mayonnaisen skal være cremet og føles glat og blød i munden. Den må ikke være for tynd, men gerne luftig, så den ikke virker tung.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Få kalorier – god smag
I Søndagsavisens fødevaretests blander vi ellers aldrig lightprodukter med almindelige, men formålet med mayonnaisetesten er at undersøge, om man kan spare på kalorierne uden at gå på kompromis med smagsoplevelsen. Og til det er svaret ja.

På andenpladsen med fire stjerner placerer Mia Irene Kristensen og kollegaen Michael René en anden discountmayonnaise, First Price. Den er ikke anprist med ‘let’ eller ‘light’, men har samme lave(re) fedt- og kalorieindhold som lightmayonnaiserne i testen.

»Den giver et kort pift af syre og har god balance i både smag og konsistens. Den vil være delikat på en kartoffelmad,« siger Michael René.

Vindere er proppet med vand
Forskellen på en lightmayonnaise og en almindelig mayonnaise er, at der er cirka halvt så mange kalorier og halvt så meget fedt i lightudgaven. Det skyldes, at man erstatter en del af olien med vand.

»For at kompensere smagsmæssigt for det reducerede fedtindhold er mayonnaisen til sidst smagt til med krydderier, hvilket giver Budget let mayonnaise en frisk og let smag,« står der på bagsiden af vinderproduktet Budget let mayonnaise, der altså slår den almindelige Budget mayonnaise med to stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Samme billede tegner sig hos Graasten, hvis light-mayonnaise er én stjerne bedre end den almindelige Graasten-mayonnaise, der ender på sidstepladsen.

Til den placering siger marketingdirektør Lars Bo Christiansen:

»Hos Graasten er vi selvfølgelig kede af den ærgerlige placering, da vores ægte mayonnaise er et af de produkter, som vi er særlig kendte for, og som vi har høstet masser af forbrugeranprisninger på.«

Rør selv mayonnaisen

Til et mellemstort glas:

  • 2 æggeblommer, evt. pasteuriserede, gerne stuetemperatur
  • Et nip fint salt og lidt peber
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2,5-3 dl neutral olie, for eksempel solsikkeolie
  • Hvidvinseddike/citronsaft efter smag
  • Evt. lidt urtesalt

Pisk æggeblommer, salt og sennep i en skål i 30 sekunder. Pisk olien i – en teskefuld ad gangen. Tilsæt først næste teskefuld, når oliedråberne er pisket ind i blandingen. Når konsistensen er fast og cremet, er mayonnaisen klar til tilsmagning. Det er ikke sikkert, at du skal bruge al olien. Rør eddike, citron og peber i, og tilsæt ekstra salt efter smag. Mayonnaisen skal have godt med syre. Holder sig tre dage på køl.

Kilde: mia irene kristensen

Test: Gode og frygtelige alternativer til pasta

$
0
0

Nogle vil undgå gluten, andre vil have ekstra protein, og mange vil have færre kulhydrater.

Derfor er spaghetti, fettuccine, skruer og penne, der tidligere var lavet af (durum)mel, de senere år dukket op med alternative ingredienser som sorte sojabønner og røde linser.

Men det er ikke alt, der kan erstatte den traditionelle pasta, kan lektor Michael René og adjunkt Mia Irene Kristensen fra Professionshøjskolen Metropol konstatere efter at have prøvesmagt otte slags.

»Det er kun to, vi vil anbefale som alternativer til pasta. De andre skal man prøve sig lidt frem med for at finde ud af, hvad man kan lide. Nogle af dem har en kraftig smag eller en speciel konsistens, som ikke lige kan gøre det ud for pasta eller spaghetti,« siger Michael René.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan er ‘pastaerne’ blevet bedømt

Testpanelet har lagt vægt på, at ‘pastaens’ konsistens kan fungere som pasta. Den må altså ikke være for melet, for sej eller for smattet.


Smagen må ikke være for kraftig, for ligesom med pasta er det fyldet – kødsovs, tomatsovs, pesto eller simreretten – der skal kunne smages.


Da produkterne er vidt forskellige, kan de ikke sammenlignes, og de er derfor bedømt enkeltvis – både som produkt i sig selv og som alternativ til traditionel pasta.

Det meste smager af bælgfrugt
»Jeg vil også være tilbageholdende med at lave en pasta carbonara af de her ‘pas­taer’, for de smager for meget igennem og vil give en anden ret, end man er vant til. Jeg vil bruge dem som erstatning for bælgfrugter, for det smager de af. Men hvis man kommer en kraftig sovs eller dressing på, kan et par af dem gå,« siger Mia Irene Kristensen.

De to slags, som dommerne enes om at anbefale, er rugfuldkornspasta og rød linsepasta, der »har god linsesmag, virker frisk, er godt krydret og har god konsistens«. Dommerne har smagt alle ‘pastaerne’ både med og uden tomatsovs på.

»Vores to vindere kan noget forskelligt. Rugfuldkornspastaen ligger tættest på en almindelig pasta i sejhed, mens den røde linsepasta er et vildt godt glutenfrit alternativ,« siger Mia Irene Kristensen.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

»Som at tygge på elastikker«
Men der er også produkter, der direkte falder igennem. Nul stjerner – som betyder ‘virkelig ringe’ – får Shirataki spaghetti, der er lavet af konjakrod, der ikke er lige så kendt og udbredt i Danmark, som den er i Asien. Den fraråder begge dommere at købe.

»Det er som at få en håndfuld elastikker i munden. Jeg kan hakke det i mindre stykker med tænderne, men det bliver ikke opløst i munden. Det har en plasticagtig smag og lugter lidt af klor,« siger Mia Irene Kristensen.

Hos Asian Food Supply, der importerer Shirataki spaghetti, siger sales director Knud Ankjær, at mange kunder efterspørger autentiske asiatiske produkter:

»Spaghettien har en anden konsistens, fordi den er baseret på konjakrod og ikke er en pasta. Fordelen er, at den virker mættende og har et meget lavt kalorieindhold og derfor er god, hvis man skal tabe sig. Den kan erstatte stivelsesholdige nudler og er derfor et ret unikt produkt for visse målgrupper.«

Test: Kokkeelever kårer den bedste koldskål

$
0
0

Sejren er sikker for testvinderen – den bedste koldskål at sætte på havebordet til sommer.

Fire ud af ti dommere giver den topkarakteren seks stjerner, mens der også er pæne bedømmelser fra resten af kokkeeleverne fra Erhvervsskolen Nordsjælland og deres faglærer, Claus Nexø.

Der er dyb koncentration og helt stille i storkøkkenet bortset fra slubren fra de kokkeklædte elever, der ivrigt grifler notater og karakterer ned.

Da stjernerne er talt sammen, er det feltets dyres­te, den økologiske koldskål Naturmælk fra Føtex, der er elevernes bedste bud på, hvad kammerjunkerne skal hældes ud over denne sommer.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

»Det kan du ikke mene«
På testskemaerne fremhæver de især den gode vaniljesmag, den lækre, lidt tykke konsistens og en rigtig god balance mellem sødme og syre.

Eleverne er færdigudlærte kokke til sommer. Og de har allerede klare holdninger til, hvordan en koldskål skal smage.

»Nej, du kan da ikke mene, at det er din favorit,« lyder det fra flere af dem, da det rygtes, at to elever har uddelt fem stjerner til Kløver-koldskålen.

For de to smager den af barndommens koldskål, indvender de, mens flere af klassekammeraterne og Claus Nexø, der indimellem optræder som dommer i Søndagsavisens tests, giver nul stjerner til Kløver Dansk koldskål med citronsaft.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

I sidste ende giver det testens laveste gennemsnit og to stjerner for manglende vaniljesmag, tynd konsistens og en lidt kemisk smag. Testens billigste koldskål taber altså.

Arla har fået forelagt kritikken og indhentet en kommentar fra Ole E. Hansen, der er mejeridirektør på Slagelse Mejeri.

»I sommerhalvåret efterspørges koldskålsprodukter til forskellige forbrugssituationer. Flere af vores koldskålsprodukter er luksusvarianter, som blandt andet indeholder tykmælk, vanilje og æg. Ved produktionen af UHT Kløver Koldskål ønsker vi at tilbyde et anderledes produkt, som har flere måneders holdbarhed, til prisbevidste forbrugere,« siger han.

I bunden ligger også den økologiske koldskål fra Gram Slot og Cheasys laktosefri koldskål, der er sødet med aspartam og indeholder færrest kalorier.


Test: Tæt kamp mellem kammerjunkere

$
0
0

For bitre, for tørre, for søde, uden smag … Ingen af de otte slags kammerjunkere imponerer for alvor smagspanelet, der denne gang består af ni næsten udlærte kokkeelever fra Erhvervsskolen Nordsjælland og deres underviser Claus Nexø.

»Det er en svær test, for jeg kan høre på eleverne, at de ikke har en entydig vinder. Der er altså ikke enighed om at give en gennemgående høj karakter til én kammerjunker,« siger Claus Nexø og suppleres af flere kokkeelever, der synes, at mange af kammerjunkerne minder om hinanden i smagen.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Dyr vinder og dyr taber
Da alle stemmer er talt op, er der et bredt midterfelt af kammerjunkere, der alle har fået tre stjerner i gennemsnit. Kun ét produkt stikker ud i hver ende: en favorit og en taber. Begge er økologiske og hører til i den dyre ende, men hvor Änglamark kun får to stjerner, sniger Karen Volf Økologiske Kammerjunkere sig op på fire stjerner.

»God konsistens, god, ‘ærlig’ smag uden kunstige smage. Smager som mormors,« skriver kokkefaglærer Claus Nexø om Karen Volfs økologiske kammerjunkere og tilføjer, at de er ’skåret over’.

»Nogle af kammerjunkerne er tydeligt lavet i den samme form, så alle i posen er ens. Men andre har både en over og en under, så det ser ud, som om den er skåret over. Og det giver et dejligt autentisk udtryk,« siger Claus Nexø, der normalt er en del af Søndagsavisens testpanel.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Populær pose er næstsidst
Overskårne er Änglamarks økologiske kammerjunkere ikke. De ender i den anden ende af skalaen med to stjerner, og flere i smagspanelet noterer, at kammerjunkerne minder om pebernødder i udseende og om vaniljekranse i smagen. Og det er en tand for sødt for flere af eleverne, der også synes, at Änglamark er for sprøde.

Næstsidst i testen ender Karen Volfs originale kammerjunkere, der ellers er den mest udbredte af alle poserne og kan købes i en lang række butikker.

Se også en test af koldskål på Testuniverset.dk

Her kommer navnet fra
En kammerjunker var i tidligere tider en hoffunktionær med rang under kammerherre. Han var den lavest rangerende opvarter ved hoffet.
Da koldskål blev populært først i 1900-tallet, kom man det på, man tilfældigvis havde liggende af tørt bagværk.

Det simple brød blev ikke regnet for noget, men skulle tjene koldskålen, og derfor fik det tørre brød navn efter kammerjunkeren.

Kilde: Dansk Sprognævn

Test: De billigste kartoffelsalater er bedst

$
0
0

»Kartoffelsalat består af relativt billige råvarer, og det kræver ikke en kokkeuddannelse at lave en perfekt en af slagsen. Så den skal smage af noget, før det kan betale sig at give penge for den,« siger Preben Vestergaard, adjunkt og underviser på Professionshøjskolen Metropol, inden han går i gang med dagens test.

Efter at have tygget og duftet sig igennem de otte kartoffelsalater må Preben Vestergaard og hans kollega Michael René konkludere, at der langtfra er sammenhæng mellem prisen og smagsoplevelsen på de forskellige produkter.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal en god kartoffelsalat være
Kartoffelsalat bruges typisk som tilbehør til fed og salt grillmad. Derfor skal kartoffelsalaten emme af friskhed, den skal smage af løg og purløg, og der må gerne være sennep i.
Den skal være cremet uden at være for fed og må ikke være for tynd i konsistensen, og så skal den serveres kold.

Ingen sommer over Graasten
Selvom kartoffelsalaten fra graasten indeholder løg og purløg, er det ikke smagen af løg, der trænger igennem til dommerne.

»Den er salt og fed og sender ikke tankerne i retning af sommer,« lyder Preben Vestergaards dom.

Michael René har et bud på, hvorfor smagen af grønt udebliver:

»Den er for melet i konsistensen til, at man kan smage purløgene ordentligt, og så mangler den syre.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Graastens kartoffelsalat inkasserer to stjerner og er med en kilopris på 38,33 kroner testens næstdyreste produkt. ‘

Heller ikke testens dyreste produkt, K-Salats kartoffelsalat med cremefraiche, der har en kilopris på 43,12 kroner, får et antal stjerner, der matcher prisen.

»Den lever ikke op til de smagsforventninger, man har til en kartoffelsalat. Den er salt og bitter, og man savner smagen af syre og urter,« siger Preben Vestergaard og giver den tre stjerner.

Se også en test af frikadeller på Testuniverset.dk

De billige i top
Anderledes begejstret er Michael René og Preben Vestergaard for Rema 1000’s eget mærke, der ligesom Lidls får fem stjerner.

Dommerne understreger dog, at smagen af syre i Lidls kartoffelsalat appellerer til, at den bliver serveret til noget fedt og salt.

»Syren er mere gennemtrængende end i de andre. Det er måske en kartoffelsalat, som vil dele folk lidt,« forklarer Michael René.

De to dommere er ikke i tvivl om, at Dagrofas kartoffelsalat fortjener det maksimale antal stjerner.

»Den har originaliteten, den er frisk og cremet og har en fin syre. Den emmer af sommer og mormors kartoffelsalat,« siger Preben Vestergaard om vinderen, der koster under det halve af taberen.

Pimp din kartoffelsalat
En færdiglavet kartoffelsalat fra supermarkedet kan tilføjes lidt ekstra friskhed, hvis du selv blander friskhakkede tomater, purløg, rødløg og radiser i.

Test: Vinder-mozzarella smager af ost og knirker perfekt

$
0
0

Tilhører du gruppen af danskere, der får mundvand ved tanken om at sætte tænderne i en omgang salat i de italienske farver med mozzarella, tomat og basilikum, så går du ikke galt i byen, uanset hvilken af supermarkedernes mozzarellakugler du kommer i.

Det viser Søndagsavisens smagstest af otte bud på den runde, hvide ost.

»Det er en ost, som generelt ikke smager af så meget, så de er svære at skelne fra hinanden, men ingen af dem ryger i kulkælderen,« forklarer Preben Vester­gaard, adjunkt og underviser på Professionshøjskolen Metropol, efter at have smagt på dem alle.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal en Mozzarellakugle smage
Den skal være hvid, blød og skinnende og må gerne være fiberagtig i konsistensen. Den skal knirke, når man tygger på den, og blive tør til sidst. Smagsmæssigt skal den være frisk af mælkesyre, være oste-/flødeagtig og må ikke være for salt eller sur.

Mangler smag
Selvom der ikke er kæmpestor forskel, er det alligevel muligt at opdele de otte oste i kategorierne ‘god’, ‘fortrinlig’ og ‘fremragende’.

I kategorien ‘god’ dækker ostene spektret fra meget blød til hård i konsistensen, men har alle det tilfælles, at de mangler noget smag. En af dem er Castellis mozzarella, som ender nederst i skemaet, fordi den har den højeste kilopris.

»Den har en saftig konsistens og vil egne sig godt til en salat, hvor man har brug for noget blødt, men smagsmæssigt er den meget mild, og man savner noget syre og salt,« forklarer Michael René, lektor på Professionshøjskolen Metropol.

De ‘fortrinlige’ oste er alle lavet af økologisk mælk. Smagen har fået et nøk opad uden dog helt at være i mål.

»Man kan smage, at det er ost, men den savner stadig lidt syre og salt,« siger Preben Vestergaard om Ambrosis økologiske mozzarella.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Knirkende fornemmelse
Michael René efterlyser også noget salt i osten, der sælges i Rema 1000, men han er glad for dens tekstur.

»Den er saftig, og så giver den noget af den knirkende fornemmelse, som en mozzarellaost skal have, når man spiser den,« siger han.

Der er dog én ost, der fejer de andre af banen, og som både i smag og konsistens fortjener stemplet ‘fremragende’, mener de to dommere og giver Trentins mozzarella seks stjerner.

»Den er saftig, den smager af ost og mejeri, og den har den rette mængde salt,« siger Preben Vestergaard, mens Michael René supplerer med mere ros:

»Den har en god syre, der fylder meget, og den knirker, når man tygger på den, og bliver tør til sidst, præcis som den skal.«

Sådan kan mozarella bruges
Frisk mozzarella er med til at give fylde og konsistens til en ret og kan blandt andet bruges på pizza, som gratinering på pasta og rå i en salat.

Test: Topkarakter til lækre islagkager

$
0
0

Åh, det er en svær opgave, du har sat os på,« sukker Maja Vase, mens hun stikker gaflen i skiftevis den ene, anden og tredje islagkage for at kåre den bedste.

Det ender med to vindere, der får seks stjerner, mens to islagkager får fem stjerner.

»De er virkelig gode alle fire. Vi har perfekte bunde, uimodståelig karamel, cremet is, eksotisk passionsfrugt og topping af frosne og frysetørrede bær og karamelliserede nødder. Der er rigtig mange gode elementer i de fire islagkager her,« siger Maja Vase, der sammen med meddommer Anne Moltke Dahl har udgivet flere bøger om det søde køkken, blandt andre ‘Lykken er is’.

De har begge været dommere til Årets Kage og udvikler dessertopskrifter til blade, magasiner og aviser.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal en god islagkage smage
Hver for sig skal delene være i orden. Isen skal være lækkert cremet og smage af vanilje, jordbær, eller hvad smagen nu er. Er der lag med bunde, skal de have tilpas smag, konsistens og afbagning.
Og pynten eller det, der er kommet inden i islagkagen, skal spille sammen med det andet og gerne give et spændende pift eller en kontrast til de andre smage.
Alle delene skal være afstemt i forhold til hinanden og fungere i kombination.

Den bedste nøddebund
Skal man servere en islagkage for sine gæster på en varm sommerdag, anbefaler de to dommere, at man vender blikket mod Morten Heibergs islagkage med mandelbund eller Princip!-islagkagen med nøddebund.

»Den her kunne jeg blive ved med at spise af hele dagen,« siger Anne Moltke Dahl om den sidstnævnte.

»Bunden har en intens smag og store stykker af nødder, der knaser. De frosne bær på toppen giver friskhed, og de knaser også lidt, fordi de stadig er lidt frosne – uden dog at være for hårde,« siger Anne Moltke Dahl og suppleres af et begejstret udbrud fra Maja Vase:

»Ja, det er en afsindig lækker nøddebund.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Hansens bunde trækker ned
God bund finder de to også i Morten Heibergs islagkage, der er næsten tre gange dyrere målt ud fra kilopris. Det er testens mindste islagkage på 400 gram til 125 kroner i Irma.

»Bunden er let og næsten fragilité-agtig, og de frysetørrede hindbær på toppen giver et godt syrligt modspil,« siger Anne Moltke Dahl.

»Jeg elsker de karamelliserede nødder på toppen. De er smukke, blanke og giver et knasende modspil til den cremede is, der er en frisk fornøjelse og virker lækkert let. Jeg bliver faktisk lidt lykkelig af at spise den,« siger Maja Vase.

Af pakken fremgår det, at isen er rørt op med skyr.

Generelt holder islagkagerne et pænt niveau, men et par stykker – fra Coop og Premier Is – lander i bunden, fordi de hverken er spændende eller særlig velsmagende.

Islagkagerne fra Hansens lander midt i feltet med henholdsvis tre og fire stjerner.

»Det er vi lidt overraskede over. Isen er rigtig lækker, men bundene trækker den samlede bedømmelse ned,« siger Anne Moltke Dahl.

Ny Magnum-is imponerer dommerne – cola-is får dumpekarakter

$
0
0

Findes der noget bedre billede på sommer i Danmark end iskioskerne på stranden, ved minigolfbanen eller på campingpladsen?

Hvert år forsynes de med nye slags is, som børn og voksne kan køle sig ned med på de varme sommerdage – eller trøste sig med på gråvejrsdagene.

I år har de nye is navne som Magnum Double Raspberry, Nøddetop, Feast og Kæmpe Sambi. Og der er både gode og dårlige nyheder blandt årets debutanter i frostboksen. Det vurderer dommerne Anne Moltke Dahl og Maja Vase, der sammen har skrevet flere bøger, blandt andre ‘Lykken er is’, og lever af at udvikle opskrifter på og blogge om søde sager.

For dem er der ingen tvivl om, hvad sommerens bedste isnyhed er. Magnum Double Raspberry får uden tøven seks ud af seks mulige stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Overraskelse inden i isen
»Den er dejlig frisk. En ny favorit. Den er godt afstemt mellem is, syltetøj og chokolade. Og isen er lækkert cremet,« siger Anne Moltke Dahl, mens Maja Vase supplerer:

»Der er smæk på smagen. Og sådan et dobbelt lag chokolade gør mig altid glad. Den fungerer. Det er fedt med overraskelsen af hindbær mellem de to lag chokolade, og det er smart at indkapsle syltetøjet, fordi det er flydende. Det er slet ikke sejt, som syltetøj ellers godt kan blive i is og kager,« siger hun og enes med Anne Moltke Dahl om, at de til enhver tid kan spise Magnums nye hindbær-opfindelse.

Den er endda så stor favorit, at der er to karakterer ned til de næste is, der får fire stjerner. Her lander en pistacieis fra Premier Is og endnu en Magnum – en chokoladeis overtrukket med mørk chokolade med 70 procent kakao.

Nul stjerner til cola-kugler
Det er sværere for sodavandsisene at imponere de to dommere. Cola-lemon-kuglerne er der ikke noget positivt at sige om, mener de, og giver slet ikke nogen stjerner. Til det siger Henrik Funder, marketing manager og business lead hos Frisko:

»Vi stiller høje krav til vores børneis, og blandt andet derfor kommer cola-smagen i Calippo Shots fra naturlige smagsstoffer. Det kan være forklaringen på, at den ikke nødvendigvis smager, som colaer er flest. Vi sælger dog rigtig godt af denne variant, og det tyder på, at den falder i god smag hos børnene.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Den grønne Kæmpe Samba har en konsistens, der ikke behager dommerne.

»Den føles lidt som skum, og det ser ud, som om der er bobler i. Jeg er ked af konsistensen,« siger Maja Vase.

»De har måske taget det med sodavandsis bogstaveligt og kommet brus i,« supplerer Anne Moltke Dahl og bemærker, at hun gerne ville have haft et tykkere lag chokolade med mere kraftig smag på toppen og en mere markant smag af citrus i isen.

»Den smager næsten mere af pære end citrus,« siger Anne Moltke Dahl, og Maja Vase udbryder:

»Det skulle jeg lige til at sige.«

Savner smag af friske bær
Det går ikke bedre for Blinklys. Den trefarvede limonadeis smager ikke nok af en af de frugter, den skal lede tankerne hen på, nemlig hindbær.

Maja Vase forsikrer, at dommerne ikke har noget generelt imod sodavandsis.

»Hvis jeg sætter tænderne i en hindbæris, forventer jeg, at den smager af hindbær. Altså har den rigtige, rene smag af hindbær, som du plukker i haven på en sommerdag. Det gør denne is langtfra,« siger hun, og Anne Moltke Dahl bemærker:

»Den har en lidt syntetisk smag. Lidt ligesom Fun-saftevand.«

Test: Kendt mærke har de bedste tortilla-chips

$
0
0

Da testen er færdig, og dommerne har uddelt stjerner og ord til alle tortillachipsene, står én tallerken tom. Den har nummer fire, og bag nummeret gemmer sig de kendte tortillachips fra Santa Maria.

»Det er den eneste, hvor jeg har tømt tallerkenen. Saltet dominerer, lige når man får chipsene i munden, og så kommer majssmagen snigende sammen med en god ristet smag. Det er delikat. Det eneste, der trækker ned, er, at de savner en smule mere fedtstof,« siger Michael René, der er lektor i fødevarevidenskab på Professionshøjskolen Metropol.

Han og meddommer Rune Kromann, der er kok, akademigastronom og køkkenchef hos ISS, noterer deres kommentarer og karakterer ned hver for sig og uden at tale sammen, mens de smager på alle otte tortillachips.

Da de gennemgår kommentarerne bagefter, er Santa Maria den eneste, der har fået fem stjerner. Og det har den fået af begge dommere.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal tortillachips smage

Tortillachips er majschips, så vi skal gerne have en fornemmelse og en smag af majs. Der skal være en tilpas mængde salt på, og så skal de være sprøde.

Der må gerne være luftbobler i, så de springer i munden. De må ikke være for tynde, for så knækker de, når man dypper i salsa og guacamole.

Endelig skal de have en tilpas mængde olie, så de hverken er for fedtede eller for tørre.

Et stykke værktøj
»Det er også vigtigt, at de ikke er for spinkle. Det skal være et pålideligt stykke værktøj, der ikke knækker, når man skovler smeltet ost, salsa og guacamole op,« siger Rune Kromann.

I det hele taget er der ikke stor utilfredshed med testprodukterne denne dag.

»Mange af dem gør det, de skal, selvom der er forskel i tykkelsen, forarbejdningen og råvarerne. Og forskel på, om de er for tørre, for fedtede eller – som taberen – for lys og for lidt ristet,« siger Rune Kromann med hentydning til Mex & Co.s tortillachips fra Netto.

»De ser ufærdige og lidt tarvelige ud. De er alt for blege, og det skinner også igennem i smagen,« tilføjer han, men bemærker dog, at chipsene godt kan spises trods kritikken.

Skal man servere tortillachips for mange mennes­ker til en festlig lejlighed, er der virkelig penge at spare. Kiloprisen svinger fra 30 til 135 kroner for tortillachips, der får fire stjerner. Det er en bedømmelse godt over middel, og det kan man sagtens være bekendt at servere for sine gæster, siger dommerne.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

The post Test: Kendt mærke har de bedste tortilla-chips appeared first on Søndagsavisen.

Test: Taberløg er fyldt med store skaller

$
0
0

»Det er altså for ringe. De vil ikke klæde en pølse,« lyder det fra Preben Vestergaard, som fisker store stykker løgskaller op af skålen med Änglamarks ristede løg.

»Måske er det et bevidst valg, at der skal være kæmpe skaller i, men det virker sjusket, og som om man ikke har ulejliget sig med at pille løgene,« supplerer Michael René.

Det er ikke kun de store skaller i de ristede løg, der er mål for kritikken fra de to lektorer på Professionshøjskolen Metropol. Smagen får også hug.

»Salt- og umamismagen kommer ikke rigtig til udtryk, fordi den bliver overskygget af den brændte smag,« siger Michael René.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal Ristede løg smage

De skal smage ristet og en smule brændt. De skal være sprøde og ikke bløde og skal ikke være for fedtede. Og så skal der ikke være løgskal med.

Havde forventet noget mere
Preben Vestergaard og Michael René er enige om at give testens dyreste produkt to stjerner, og de bliver en smule forundret, da de senere får afsløret, at det er Änglamarks ristede løg, de har givet en hård medfart.

»Det er overraskende, at et produkt, som man har nogle højere forventninger til, ikke har en bedre sortering,« siger Preben Vestergaard.

De to dommere havde forventet stor ensartethed i de otte varianter af produktet, der bliver fremstillet af løg, mel, olie og salt, men ender med at give fra to til seks stjerner.

»Smagsmæssigt er der især forskel på intensiteten i salt og umami. Og så er der stor forskel på deres udseende, og en del har skaller i,« forklarer Michael René.

Rema 1000’s økologiske ristede løg får tre stjerner, mens både Bähnckes, Nettos Øgo-løg, Coops ristede løg og Kanias fra Lidl får fire stjerner. Men der er to, som er kvantespring bedre end de andre.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Som en god flaske vin
Både de ristede løg fra Budget og First Price får seks stjerner og ros for deres rustikke look.

»Det her er trinnet over pølsemandens løg. De er flotte i farven og er meget sprøde. Ligesom i en god flaske vin vokser smagen gradvist frem,« siger Preben Vestergaard om Budgets ristede løg, der på grund af den laveste kilopris ender først i skemaet.

Og Michael René stemmer i:

»De har et godt bid og en rigtig god umamismag.«

De ristede løg fra First Price udmærker sig i smagen og adskiller sig størrelsesmæssigt fra de andre.

»Det er et virkelig godt produkt. De er knasende og har en dejlig stærk umamismag. Deres store størrelse gør, at de måske egner sig bedre til en rugbrødsmad end til en hotdog, hvor de risikerer at falde af, når man bider i den,« siger Michael René.

Sådan kan ristede løg bruges

Ristede løg er blandt andet gode som tilbehør til pølser, rugbrødsmadder og kartoffelmos. I det asiatiske køkken bruger man dem også på nudler og sushi.

The post Test: Taberløg er fyldt med store skaller appeared first on Søndagsavisen.


Test: Anthon Bergs lakridskugler er bedst

$
0
0

I år er det 10 år siden, Johan Bülow satte sine lakridskugler med chokolade­overtræk og lakridspulver i produktion. Siden er både supermarkedskæder og chokoladeproducenter gået ind i kampen om at trille de bedste kugler.

I denne uges smagstest skal Michael René, lektor på Professionshøjskolen Metropol, og hans kollega Preben Vestergaard bedømme otte bud på kombinationen af chokolade og lakrids, der i generationer har været en klassiker på Island.

»Jeg er forelsket. De dufter godt, har en god smagsbalance og er lette at tygge,« udbryder Preben Vestergaard, da han skal beskrive Irmas lakridskugler.

Michael René roser intensiteten i lakridsen:

»Der er mere smag i lakridsen i midten end i pulveret udenpå. Det er en kvalitet, fordi lakridsen hverken overskygger eller drukner i chokoladesmagen.«

Seks til den store kærlighed
De to dommere uddeler uden tøven fem stjerner til lakridskuglerne, som Sv. Michelsen har produceret for Irma, men det er Anthon Bergs kugler med saltlakrids, mælkechokolade og lakridspulver, der for alvor vækker begejstring hos Preben Vester­gaard.

»Jeg er ikke bare forelsket – det her er ren kærlighed. Der er fantastisk harmoni, man kan smage lakridsen hele vejen igennem, og chokoladen er ikke for sød,« lyder hans beskrivelse af kuglerne, som scorer det maksimale antal stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal lakridskugler med chokolade smage

De skal både smage af chokolade og lakrids. De skal ikke være for hårde eller for bløde, men må gerne have et hårdt bid, som aftager, når man kommer ind i midten.

Krakelerede kugler
Fire af varianterne scorer fire stjerner, mens to ender med tre stjerner, hvilket er det laveste antal stjerner i denne test.

Smagsmæssigt fejler House of Denmarks salmiak­lakrids med mælkechokolade og lakridspulver, som sælges i Aldi, ikke det store, men de halter i udseendet, da chokoladen er krakeleret, og i biddet i lakridsen.

»Jeg fik en meget sej lakrids. Det trækker også ned, at de er gået i stykker. Hvis det er det syn, man generelt møder, når man køber dem, er det ikke godt,« siger Preben Vestergaard.

»De er mere kantede end de andre i testen, og måske går de derfor lettere i stykker, når de ligger i bøtten,« siger Michael René.

Mens kuglerne, som Sv. Michelsen producerer for Irma, skabte amoriner i luften, efterlader kuglerne med glutenfri lakrids og flødechokolade, som chokoladefirmaet selv har på hylden, ikke det store indtryk.

»Lakridsen smager af børnelakrids, og generelt er kuglerne meget nedtonede i smagen. For folk, der ikke har prøvet kombinationen af lakrids og chokolade før, er det en god starter, men den mangler smag,« siger Michael René om kuglerne, der ender sidst i skemaet.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

The post Test: Anthon Bergs lakridskugler er bedst appeared first on Søndagsavisen.

Test: Den dyreste hindbærsnitte er bedst

$
0
0

Lagkagehuset får som regel ikke topkarakter i Søndagsavisens smagstests, selvom deres bagværk ofte slår konkurrenternes på prisen. Deres tebirkes endte næstsidst med tre stjerner.

Deres kanelsnegl fik fire stjerner, men blev slået af andre med både fem og seks stjerner. Og Lagkagehusets brunkager fik ved juletid tre stjerner, hvilket var næstlavest.

Men hindbærsnitten er det stykke bagværk, der retter op på tidligere tiders middelmådige testresultater. Lagkagehuset får de maksimale seks stjerner af dommerne Anne Moltke Dahl og Maja Vase, der er forfattere til bøger om søde sager, udvikler dessertopskrifter og har været dommere i kagekonkurrencer.

»Der er masser af smørsmag i mørdejen, og den brækker i flager på den rigtige måde. Det gør også noget godt for mig, at den er bagt godt og er sprød og gylden. Det er tre lag luksus,« siger Maja Vase.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal hindbærsnitter smage

Mørdejen skal være sprød og mættet af smør. Og så skal der være glasur på, som enten er pyntet med krymmel eller frysetørret hindbær. En hindbærsnitte skal være sød, men ikke for sød.

Syltetøjet må ikke være for gummiagtigt eller klistret. Og så skal vi selvfølgelig have en god balance mellem den søde glasur, den syrligtsøde hindbærsyltetøj og bundene.

Snitte med et ekstra lag
Mens hindbærsnitter normalt består af to lag mørdej med et lag syltetøj i midten, har Lagkagehusets hindbærsnitte tre lag mørdej med to lag syltetøj imellem og glasur på toppen.

»Det er sjovt, at der er flere lag end i de andre. Det er en rigtig blæresnitte,« siger Maja Vase.

Snitten fra Lagkagehuset er så god, at den er to stjerner foran andenpladsen fra Føtex, der får fire stjerner.

»Den er flot bagt og fint sprød, men det er en sølle mængde syltetøj. Smagen af hindbær drukner i mørdej. Hvis den havde haft dobbelt op på syltetøjet, kunne den have fået fem stjerner,« siger Anne Moltke Dahl.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Bundskraber får ingen stjerner
Bortset fra fem stjerner, som ingen af hindbærsnitterne får, tager dommerne hele skalaen i brug. Et rundt nul får hindbærsnitten fra Bagekunst købt i Aldi.

»Den er ellers meget pæn i glasuren og har en jævn fordeling af krymmel. Og så forventer man, at den er god. Men jeg er meget skuffet. Den er tør, og der er sparet på syltetøjet,« siger Maja Vase.

»Den smager lidt harsk. Puha, det er bundskraberen. Måske har de brugt en alternativ form for fedtstof?« spekulerer Anne Moltke Dahl.

Aldi fjerner omgående snitten
Ingen af dommerne mistænker dog Aldis snitte for at være for gammel. Holdbarhedsdatoen på pakken er tre uger efter testdagen. To andre hindbærsnitter – fra Rema 1000 og Føtex – har holdbarhedsdato trykt på pakken. Her er holdbarheden kun fire dage fra produktionsdagen.

Efter testen har vi orienteret Aldi om resultatet. Det har gjort, at kæden omgående har trukket hindbærsnitten fra Bagekunst ud af handlen.

»Varen lever ikke op til den kvalitet, vores produkter skal have. Vi lægger mange ressourcer i at sikre en høj kvalitet. Jeg er derfor meget ærgerlig over, at vi alligevel har solgt et produkt, der ikke lever op til vores krav,« skriver vicedirektør Thomas Bang.

The post Test: Den dyreste hindbærsnitte er bedst appeared first on Søndagsavisen.

Test: Taberjuice smager bittert

$
0
0

Supermarkedernes hylder og kølediske bugner af appelsinjuice. Nogle er nypressede, andre er fra koncentrat, nogle er med frugtkød, andre er ikke.

I denne uges smags­test skal kokkefaglærer Lone Gerhard Sonne og ernæringsfaglærer Inge Lybecker fra Erhvervsskolen Nordsjælland bedømme, hvilke appelsinjuice med frugtkød uden koncentrat der fortjener en plads i køleskabet.

»Der er meget stor forskel. Der er et par outsidere, og så er der et par stykker i top,« siger Lone Gerhard Sonne, og Inge Lybecker er enig.

De dyreste i bund
»Det ene øjeblik tænker man ‘wow’, det næste øjeblik tænker man ‘hov’. Til at starte med smager den godt, men smagen ændrer karakter og får en bismag af overmoden appelsin,« lyder Lone Gerhard Sonnes vurdering af Irmas økologis­ke appelsinjuice, som med en literpris på 46,66 kroner er testens dyreste.

»Ja, den smager af begyndende gæring,« lyder Inge Lybeckers beskrivelse af juicen, som de to dommere vælger at give to stjerner.

Heller ikke Nypressede gode appelsiner fra Valsølille behager dommernes smagsløg.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

»Den her ville jeg ikke vælge. En appelsinjuice må gerne være syrlig og bitter, men den her har en bitterhed, der minder om smagen af det hvide i appelsinen,« siger Lone Gerhard Sonne.

»Og så er frugtkødet en smule trevlet,« siger Inge Lybecker, der ligesom Lone Gerhard Sonne giver den en enkelt stjerne og dermed sender den ned på sidstepladsen.

Hos Rynkeby Foods, der står bag Valsølille, forklarer Marketing Director Jørn Falk, at den bitterhed, som dommernes smagsløg opfangede, faktisk skyldes den hvide skal i appelsinen.

»Når man friskpresser juice, vil der være en helt naturlig variation i smagen. Nogle gange er appelsinerne søde, andre gange lidt syrlige, og nogle gange kan man opleve lidt bitterhed. Vi presser selv vores appelsiner, og derfor vil du opleve, at smagen på vores juicer kan variere fra gang til gang,« forklarer han.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal appelsinjuice smage

Den skal smage af appelsin, den skal ikke være for sød, og den må gerne have noget syrligt over sig. Den skal være frisk, og frugtkødet må ikke være for sejt.

Topkarakter til innocent
I den anden ende af skalaen ligger et discountprodukt og et af de kendte mærker.

»Den dufter virkelig godt,« siger Inge Lybecker og løfter glasset med Pure Fruit Appelsinjuice fra Aldi op til næsen.

»Den er mild og rar i smagen og har en god fylde. Det er en dejlig juice, som jeg ville vælge,« siger Lone Gerhard Sonne om juicen, der  – sammen med Rema 100’s juice – har testens laveste literpris på 13,50 kr., får næstflest stjerner og derfor er ‘bedst til prisen’.

Men det er juicen med det uskyldige navn innocent, der får dommerne helt op at ringe.

»Den smager, som om den lige er blevet presset. Den er syrlig og frisk. Der er meget fylde i, og det virker behageligt,« siger Inge Lybecker.

»Den er helt i top, der er godt med frugtkød i, uden at det hænger i munden,« siger Lone Gerhard Sonne.

Mange tager fejl af kostrådene: Tæller juice, løg og kartofler med i ‘6 om dagen’

The post Test: Taberjuice smager bittert appeared first on Søndagsavisen.

Test: Dyre økomajs smager bedst

$
0
0

Majs fra dåse er ofte en del af repertoiret i salatbuffeter, i tunsalater, og når der står pitabrød på menuen hos danske børnefamilier.

Hvordan de syner og smager, afhænger i høj grad af, hvilken dåse der er blevet lagt i indkøbskurven, viser denne uges smagstest.

»De skiller sig ud fra hinanden i smag, konsistens og udseende. Hvis de er stærke på ét område, mangler de noget på et andet. Men der er dog én, der klarer sig godt på alle parametre,« forklarer kokkefaglærer Lone Gerhard Sonne fra Erhvervsskolen Nordsjælland, da hun og hendes kollega, ernæringsfaglærer Inge Lybecker, har smagt på majsene.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal dåsemajs være

De skal have en flot klar farve, og de skal være hele, buttede og søde.

Skal spises med øjnene
Freshona Sweetcorn fra Lidl får kritik for smag og konsistens, men pluspoint for farven.

»De mangler fylde, og der er mange skaller i, og så er de hårde og tørre,« siger Inge Lybecker, og Lone Gerhard Sonne supplerer:

»Farven er flot, men de smager af ingenting. Jeg ville ikke være tilfreds, hvis jeg havde købt dem.«

Freshona får en enkelt stjerne, hvilket er samme karakter, som Irmas majs høster, men på grund af en højere kilopris ender Irmas majs sidst i skemaet.

»Hvis man spiste med øjnene, ville det være et godt produkt, for de er flotte, gule og hele, men de er meget tørre i konsistens og smag,« siger Lone Gerhard Sonne.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Slinger i farve og smag
Vores majs, som er på hylden hos Føtex og Bilka, og Änglamarks økologiske majs fra Coop får begge kritik for, at mange af majsene er gået i stykker, og at de er tørre i konsistensen. De ender derfor med to stjerner.
Rema 1000’s majs får ros for sit udseende, men smagsmæssigt har de en slagside.

»De er fine og små, og deres fyldighed er god, men de smager og lugter lidt af lage,« påpeger Lone Gerhard Sonne.

»Deres udseende gør, at de vil se rigtig flotte ud i en tunsalat,« siger Inge Lybecker om majsene fra Rema 1000, der ender med tre stjerner.
Majsene fra Bonduelle og Grøn Balance får pæne ord med på vejen for deres sprødhed og fylde – til gengæld er de matte i farven. Begge ender med fire stjerner.

Topkarakter i alt
Øverst på skamlen kommer Øgo Økologiske majs fra Netto, der scorer topkarakter for både udseende, konsistens og smag – og som også får førstepladsen i kategorien højeste kilopris.

»De smager af majs, de har farven med sig, og de har en god skal og en blød midte,« siger Lone Gerhard Sonne.

»Og så er de store og hele. Mere kan man ikke forvente af en dåsemajs,« supplerer Inge Lybecker.

The post Test: Dyre økomajs smager bedst appeared first on Søndagsavisen.

Test: Hønsekødssupper fejler på manglende høns

$
0
0

»De smager i hvert fald ikke hjemmelavet. Der er ikke meget originalt over dem. Kokkepigen Laura i Matador ville græmme sig.«

Så kontant falder dommen over hønsekødssupper købt i de danske supermarkeder, da Preben Vestergaard, kandidat i human ernæring og underviser på Professionshøjskolen Metropol, har testsmagt dem.

»Ja, nogle af dem er svære at bedømme. For de smager generelt meget lidt af høns,« siger hans meddommer, Tanya Junge Meibom, der er levnesmiddelkandidat og underviser samme sted.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal hønsekødssuppe smage

Den skal smage af hønsekød. Det er nummer ét. Og der skal være smag af noget grønt – porre, gulerod og selleri – hvilket giver en friskhed.

Suppen skal ikke være for fed og skal være tilpas saltet. Der skal være harmoni mellem mængden af den flydende suppe og fyldet.

Kedelige kødstykker
To supper kommer fra dåse og indeholder faktisk hønsekød.

»De kødstykker er der ikke meget høns over. Suppen dufter af høns, men smager mere af salt og fedt end af høns,« indvender Preben Vestergaard.

Resten af supperne kommer fra frost og er skåret over nogenlunde samme skabelon: Der er – trods navnet – ingen hønsekød i, men supperne er kogt på høns og oksekraftben og tilsat hønsefedt eller fjerkræaroma.

En opskrift, der får Preben Vestergaard til at føle sig hensat til ‘gamle dage’.

»Supperne smager mere af bouillon end af hønsekød. Det minder mig om, når man i gamle dage skulle køre langt med DSB og kunne trække en kop bouillon i togets kaffeautomat,« siger han.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Dyrere Mou lander i midten
To supper er dog lidt bedre end resten, bliver dommerne enige om. Aldis og Nettos frosne hønsekødssupper smager af lidt mere end gennemsnittet og bliver bedømt til fire stjerner.

Den kendte og allestedsnærværende Mou lander midt i feltet med tre stjerner for både den økologiske og den ikkeøkologiske variant. Begge har højere kilopriser end supermarkedernes egne mærker.

De to supper i bunden fås i Bilka og Rema 1000.

»De er både tynde og vandede i smagen og konsistensen. Vi savner både fugl, grønt og lidt fedt,« siger Tanya Junge Meibom.

Hønsekødssuppe behøver ikke indeholde høns

‘HØNSEKØD’ står der med store bogstaver hen over flere pakker med hønsekødssuppe. Men de fleste af pakkerne i testen indeholder ikke stykker af hønsekød.

Hverken i EU eller i Danmark har man fastsat regler for brug af betegnelsen hønsekødssuppe, oplyser Fødevarestyrelsen. Og da betegnelsen hønsekødssuppe i Danmark sædvanligvis bruges for suppe kogt på høns, er det i orden at kalde suppen hønsekødssuppe, selvom den ikke indeholder høns.

The post Test: Hønsekødssupper fejler på manglende høns appeared first on Søndagsavisen.

Viewing all 94 articles
Browse latest View live